Merlijn Kooyker (Nederlands)

Iedere maand presenteren we een van onze beste Coaches en laten we ons door hen inspireren. Deze week geven we de vloer aan Merlijn Kooyker, een HBO Life Coach uit Voorburg, Nederland. Merlijn is vooral gefascineerd door de relatie met alles om ons heen en de speciale verbondenheid tussen mensen onderling. 


Kan je ons iets meer vertellen over je ervaring als Coach? 

Van nature heb ik een sterk besef van de onderlinge verbondenheid van alles om mij heen. Hoe mensen, dieren, planten en dingen op verschillende niveau’s op elkaar inwerken en elkaar beïnvloeden fascineert mij.

Vooral ook de onderlinge verbondenheid van mensen. Vanaf het eerste begin van ons leven hebben we elkaar nodig om te overleven en het goed te hebben. Het is een eerste levensbehoefte om je verbonden te voelen met anderen. Een voorwaarde om je gezond en gelukkig te kunnen voelen. Dit besef kleurt mijn leven en mijn werk.

We zijn verbonden en ook van elkaar afgescheiden als individuen. Het kost tijd en inspanning in een mensenleven om jezelf te leren kennen en je eigen weg te vinden.

Het leven is schitterend maar ook verwarrend en doet regelmatig verschrikkelijk zeer.

Om onszelf te beschermen hebben we, als kind al, allemaal onze eigen onbewuste strategieën ontwikkeld. Vaak is het op een later moment in je leven nodig (waardevol) om bewust een nieuw evenwicht te bewerkstelligen in jezelf, op basis van je dan volwassen vermogens.


Wat is het meest bijzondere wat je ooit hebt bereikt? En hoe het je dat bereikt? 

Andere mensen aankijken en naar hen glimlachen. Open en aanwezig durven zijn bij mijn geliefden èn bij onbekenden, juist ook wanneer dat moeilijk is. Wat mij daarin helpt is mijn vertrouwen in de liefde en het echt willen zien van de ander.


Wat zou je ons aanraden om meer bewustzijn te creeëren en ons beter te voelen? 

Een eerste stap is het verlangen om dat te doen. Aandacht geven aan je besef dat meer bewustzijn van jezelf en je omgeving de kwaliteit van je leven vergroot.

Ga vervolgens op ontdekkingsreis. Stel je open en probeer dingen uit. Zie het als een avontuur en zoek een gids en methodes die bij je passen. Zoek aansluiting bij iemand die je inspireert en je waar wenselijk op een professionele manier kan ondersteunen.

Ga relaties aan met mensen bij wie je jezelf kunt zijn en die je stimuleren om meer van jezelf te laten zien. Maak ruimte in je leven om zo nu en dan van een afstandje te kunnen kijken naar jezelf, naar waar je mee bezig bent, op welke manier en met welke motivatie. Alles gaat in stapjes. Geniet van het onderweg zijn.


Is er een bijzondere tip die je de Coachademy gebruikers mee zou willen geven? 

Ook al zijn we volwassen. In onszelf leeft nog altijd het kwetsbare kind dat we waren. Een kwetsbaar kind met belangrijke behoeften, waar misschien niet altijd even goed naar geluisterd werd of wordt. Oefen erin de stem van dit kind te herkennen. In jezelf en ook in anderen. Vooral ook op momenten dat je het met iets of iemand moeilijk hebt. Het geeft belangrijke boodschappen.

Leer te luisteren naar en te zorgen voor het kind in jezelf, dat helpt je de innerlijke rust en veerkracht te vinden die je nodig hebt om er volledig te kunnen zijn. Jouw gift aan de wereld. 

 
 

Download Coachademy to connect to Merlijn